Xperia Ray er en lille handy telefon med stor kraft

Xperia Arc var Sony Ericssons flagskib i 2011. Da Xperia Ray kom på markedet sidste forår, var det den tynde pige på reklameplakaten for den japansk-svenske mobilproducent. Først og fremmest blev den kendt for sin gode skærmkvalitet, der fungerer ved hjælp af Sony Reality Display (som er den teknologi, der gengiver farver på skærmen og får dem til at se godt ud.)

 

Før du læser videre, skal du være klar over én ting: Vi taler om en telefon, der er lille – og tynd. Forestil dig en lille og tynd telefon og tænk så endnu mindre. Så har du nogenlunde den telefon, du får, når du køber en Xperia Ray.

Det er svært at beskrive telefonen uden at sammenligne igen og igen med Xperia Arc, som måler 125 x 63 mm med en dybde på 8,7 mm. Det format bliver der høvlet godt af på med Ray’en som måler bemærkelsesværdige 111 x 53 mm. Den er godt nok lidt tykkere, men det er knap nok målbart: 0,7 mm er forskellen.

Alt i alt må man nok sige, at Xperia Ray føles meget lille for folk, der er vant til at bruge større håndsæt som Samsung Galaxy S2, Apple iPhone 4 og HTC Sensation.

Godt kamera

Men det betyder ikke, at telefonen er ringe. Den har eksempelvis et 8 megapixel kamera, der absolut ikke er dårligt og kan optage video i HD-kvalitet. Telefonen kører med Android 2.3.3 Gingerbread, HSUPA/HSDPA og 1GHz processor.

Under chassiset finder man 1 GB hukommelse (om end kun 300 af de 1000 MB er tilgængelige), og så er der en port til mikro SD-kort. Der er kun et 4 GB-kort i æsken, hvilket godt kan virke lidt fedtet, når der følger et 8 GB-kort med Xperia Arc. Men på den anden side er det ikke værd at bruge mange kræfter på at brokke sig over, når man tænker på, hvor billige, hukommelseskort er blevet.

Til gengæld er der andre ting, som er værd at nævne: man kan ikke skifte SD-kort, mens telefonen er tændt. Og helt ærlig, er det ellers for meget at forlange i 2012?

Minimalstisk design

Bagsiden har en mat finish, og overfladen er kun brudt af kameralinsen og blitz’en plus en højttaler nær underkanten kronet med et Sony Ericsson-logo.

Udstyret på siderne er hurtigt overset. Venstresiden har kun en mikro-USB indgang, mens højrekanten huser volumenknappen. På toppen finder man heller ikke meget interessant, bortset far power/sleep-knappen, der – gudskelov –  er let at finde. Ved siden af finder man stikket til headset.

Fronten er ret minimalistisk, lavet af et stort stykke glas kun brudt af højttaleren og en fysisk Hjem-knap. De øvrige to knapper er Tilbage- og Menu-knappen, og de er ikke fysiske knapper men berøringsknapper – og reagerer desværre ikke helt så godt på berøringer, som vi havde håbet. Vi oplevede ofte at måtte trykke gentagende gange, fordi berøringen ikke blev registreret første gang. Det er ikke nogen stor ting men alligevel nok til, at vi blev lidt irriterede.

Lækker farvegengivelse

Sony Ericsson Xperia Ray har en skærm i samme opløsning som den fantastiske skærm skærmen på Xperia Arc. Det vil sige 480 x 854 pixels. Men den er meget mindre med 3,3 tommer sammenlignet med  Xperia Arcs 4,2 tommer. Dermed bliver opløsningen betydeligt større. Og det kan man ikke undervurdere. Når man kigger på displayet på Xperia Ray, er det svært at fatte, hvor skarp den er. Farverne ser generelt fantastiske ud, selvom vi var en smule skuffede over gengivelsen af vores blå skærmbillede med blå himmel. Her så den blå farve mere forvasket ud, end samme skærmbillede gjorde på Samsung Galaxy S2.

Og så er vi overfladiske nok til at indrømme, at der er en lille fjollet ting ved telefonen, som vi godt kan lide. Det er den animation, der kører på skærmen, når man slukker for displayet. Hvis man eksempelvis trykker på standby-knappen, bliver skærmbilledet mindre, og skrumper ind til en hvid streg præcis som man kunne se på billedrørs-tv i gamle dage.

Det er en kosmetisk tilføjelse, et gimmick der ikke tjener noget formål. Men hold da op, hvor er vi vilde med det. Og det er alle vennerne, som vi har vist det til, også. Vi ved, hvad I vil sige: Små hjerner, små fornøjelser….

Glasset let at ridse

Som med alle andre moderne telefoner er glasset tilsyneladende hærdet. Vi kunne ikke læse os frem til, om det var gorillaglas, men hvad det end var, var det dårligt. Sony Ericsson Xperia Ray er ikke alene en magnet for fingeraftryk og støv, glasset tiltrækker simpelthen også ridser. Anmeldelsen her er skrevet på baggrund af en uges brug af telefonen, og i den uge kunne vi se flere nye ridser komme til hver dag. Det var ikke store, markante ridser, og man skulle nogle gange gøre sig umage for at få øje på dem. Men alligevel…

Hvis du er ligeså øm som os omkring din telefon, vil du ikke kunne lide at kigge på en skærm, hvor ridserne bare bliver flere og flere. Og man har ikke lyst til at lægge en beskyttelsesskærm over, hvis man overhovedet kan finde en, der passer, fordi det vil gå udover billedkvaliteten.

En damemodel?

Kigger man på prisen, kan man sige, at man får meget for pengene ved at købe Xperia Ray. Det er egentlig kun den store skærm, kameraknappen og HDMI-udgangen til at koble telefonen til TVet, man vælger fra i fohold til Sonys flagskib Xperia Arc.

Uden at forfalde til stereotyper kan vi alligevel ikke lade være med at sidde med en fornemmelse af, at Ray’en er en telefon, der er lavet lidt til damer eller til mænd med små hænder. Xperia Ray ligger bekvemt i hånden og med dens kun 100 gram opdager man knapt nok, at den er der. Man kan næsten sige, at det er den bedste i byen-telefon, der nogensinde er lavet. Hvis der nogensinde har været en telefon, som ubemærket kan glide ned i lommen på et par stramtsiddende jeans, så er den Ray’en. Man kan få telefonen i en række forskellige farver blandt andet guld, sort, lyserød og hvid. Lidt for enhver smag, lader det til.

For andre, der hellere vil have en kraftfuld Android-oplevelse, kan Samsung Galaxy S2, HTC Sensation  eller endda Xperia Rays egen fætter, Xperia Arc være sagen.