Er dette næste generation af bærbare devices?

Overblik, design og fornemmelse

Er det en fugl, eller er det et fly? Ingen af delene. Det er en tablet – eller: en telefon. Vi ved det faktisk ikke, men den har nogle af markedets bedste egenskaber, og Samsung håber den vil vil sælge i stort antal.

 

Samsung Galaxy Note er en blanding af en telefon og en tablet og passer ikke rigtigt ind i nogen kategori. Vi har anmeldt den som en smartphone af den simple grund, at man kan ringe med den. Men det er tydeligt, at Samsung prøver at skabe en ny type device med Galaxy Note og dens 5,3 tommer skærm.

Det er sjovt som trends ændrer sig inden for mobiltelefonverdenen. For bare nogle få år siden var fabrikanterne ved at falde over hinanden i forsøget på at lave verdens mindste telefon. Motorola placer sig godt i det kapløb med RAZR-serien, og Samsungs egen D500 var også godt med.

Men så skete der pludseligt et eller andet, så stort blev cool. Og nu er der ikke længere nogen, der bemærker det.

Godt det samme, for Galaxy Note er netop det – stor.  Den lander et eller andet sted mellem tablet- og telefon kategorien. Den er ikke helt så enorm, som man muligvis får indtryk af fra billedet, men den er større en den gennemsnitlig smartphone.

Dimensionerne ligger på 146,85 x 82,95 x 9,65 mm, men stadig – med 178 g er den ret let i sammenligning med, hvor tung, den kunne have været. Det er et træk, vi efterhånden forventer os af Galaxy-serien, hvor også Samsung Galaxy S og Galaxy S2 er fjerlette.

Hvis man kigger på Note ser man med det samme, at den ligner en stor udgave af S2. Fronten er utroligt minimalistisk med et Samsung-logo og en ”Hjem”-knap som det eneste synlige.  (“Hjem”-knappen er lidt mere rektangulær end den på S2, og det ser næsten ud som om, man har gjort sig anstrengelser for at få den til at se lidt mere iPhone-agtig ud.)

Det fremadvendte 2 megapixel kamera og lysmåler er der, men de er næsten umulige at se på den sorte model. På den venstre side er der kun en volumen-regulator, på toppen et 3,5 mm headset-stik, og der er en power/lock-unlock knap på højre side. Micro USB oplader og synkroniseringsport sidder i bunden.

8 megapixel-kameraet med 8 LED-blitz sidder midtfor øverst på bagsiden, som det også gør på S2, selvom Samsung bizart nok igen har valgt at lade selve glasset på linsen stikke ud. Vi forstår ikke, hvorfor glasset på linsen ikke er trukket tilbage. Når det rager frem, bliver det i forvejen sårbare kamera endnu mere udsat for skrammer, når telefonen ligger på en flade.

Højttaleren sidder næsten ved bunden på bagsiden og lige over stikket til ‘S-Pennen’, som Samsung tilsyneladende er så vild med.

Kronen på værket er skærmen: 5,3 tommers WXGA lækkeri (1280 x 800). Samsung har altid været kendt for sine gode skærme, og selv Galaxy S gav os en wauw-oplevelse sidste år.

Vi var voldsomt imponerede over S2’erens Super AMOLED Plus-skærm, men Note fejer alt andet af banen. 285 PPI er, hvad man får, og ikke nok med, at farverne er levende og skarpe; det ser også mindst lige så godt ud, som alt hvad Apple producerer med et ‘retina’-mærke på, selvom Note-skærmen selvfølgelig er meget større.

Under overfladen finder man en dual-core 1,4 GHz processer som leverer kraften til dette monster, og man kan vælge mellem 16 GB og 32GB i intern lagerplads (som under alle omstændigheder kan udvides med 32 GB ekstra flytbar hukommelse.)

Et 2.500 mAh batteri skulle give masser af krudt, men ser man på skærmstørrelsen og husker på, at skærmen altid der den største strømsluger, så rækker batteriet måske alligevel ikke så længe, som man kunne håbe.

Det er svært at se, hvem Note er målrettet mod, mest fordi det er svært at kategorisere den som enten telefon eller tablet. Samsung fremfører, at det er den slags device, der passer i en dametaske, men omvendt virker det ikke so mom, den er designet til piger.

Det nærmeste, vi kan komme i tanke om, at den ligner, er HTC Flyer selvom den har været på markedet et stykke tid og allerede er på vej ned i pris. For nogle kunder kunne det sagtens ende med at blive et valg mellem Galaxy Note og Galaxy S2, men da den eneste reelle forskel er størrelsen og S-Pennen, er der ikke så meget ved det.

Ved redaktionens slutning kan man købe Note uden abonnement for under 600 pund, hvilket placerer den I øverste prislag, på højde med en iPhone 4S 32 GB.