Mere og mere foregår efterhånden online, og selvom vi måske er vant til, at it-sikkerhed og cyber security hører til i computerverden, er det også aktuelt, når det kommer til mobile enheder. Det gælder både din mobiltelefon, tablet og andre mobile internet-enheder.

Sandheden er dog, at det er langt de færreste af os, der tænker på vores sikkerhed, når vi surfer rundt på vores telefon eller på vores tablet. Vi har her samlet nogle af de største cyber-trusler mod din mobil-sikkerhed, som du bør have med i tankerne, næste gang du browser på mobilen.

Risikoen for data-læk

Apps til telefonen forårsager ofte et uønsket læk af data, og det kan stille dig i en udsat position. Denne type af apps er ofte gratis apps, som man finder i den officielle app-store, men pas på – de sender personlige og potentielle salgbare informationer om dig videre. Der findes også tilfælde, hvor en app inficerer din telefon med en form for malware, der kan give udefrakommende cyberkriminelle adgang til dine data.

Brug af usikkert Wi-Fi

Hvis der er et gratis netværk tilgængeligt, hvorfor så spilde sin egen data? Mange af os hopper gladeligt på gratis wifi for at spare penge på vores mobilregning – men pas på. For disse åbne wifis er sjældent sikre, og på den måde er det let for en hacker at skabe sig adgang til dine sociale medier, Paypal og så videre. Så vær opmærksom, næste gang du overvejer at hoppe på et åbent netværk.

Et godt råd er, at du aldrig bør tilgå personlige oplysninger, når du er på et åbent netværk. Så hold dig fra NemID, Netbank, internetkøb og så videre.

Wifi Spoofing

Network Spoofing, også kaldet wifi spoofing, går i al sin enkelhed ud på, at en hacker har lavet et falsk “wifi” – det ligner et wifi-netværk, og popper ofte frem på kaffebarer, lufthavne og så videre – steder, hvor du har lyst til at hoppe på et gratis netværk. Nogle gange kræves det, at man opretter en bruger for at få adgang, og fordi mange af os bruger enten samme kode eller samme mail (eller samme kombination af disse), kan hackers bruge dette til at få adgang til andre af dine konti. Så hvis du bliver spurgt om at logge ind på et wifi, skal du være påpasselig med at give personlig information. Og husk – brug aldrig det samme kodeord til flere ting.

Spyware

Selvom de fleste af os nok mest frygter malware, er det måske nærmere spyware, man skal være urolig for. Det kan være, hvis din kæreste, kolleger og så videre holder øje med, hvor du befinder dig – og det kan hackes. Så sørg for at få downloadet antivirus, så du kan sørge for, at spyware-programmer ikke har mulighed for at indsamle din data.